Хелоуин и Уика

Какво е Уика?

„An Ye Harm None, Do What Ye Will“

Уика е базирана на стара келтска религия за любовта към живота и Природата. Хората са уважавали винаги силите на Природата и са празнували смяната на сезоните и Луната. Те видели божественото в образите на Слънцето и Луната, Земята и в живота. Съзидателните енергии на вселената били персонифицирани като женския и мъжкия принципи,  които се превърнали в Бог и Богиня.

Уика вярванията не включват Юдео-християнските концепции  като -първороден грях, страшния съд или възкресение на тялото, а вярват в универсалните закони на кармата и прераждането. Божественото наследство във всеки човек  е да бъде част от природата. Смехът и удоволствието са част от духовната традиция на Уика  и  насладата  от  танците, фестивалите и любовта.

Привържениците на Уика са индивидуалисти, които нямат книга подобна на Библията, профет  или църква на управление. Тяхното вдъхновение и прозрение идват от природата и личния опит. За повечето ‘от занаята“ , всяка религия има своя собствена ценна перспектива за естеството на  Божественото и връзката на човечеството с него е,  че: Няма една истинна Вяра.  Вместо това, религиозното многообразие е необходимо в един свят на разнообразни общества. Заради това Уика практикуващите не се интересуват да спечелят активно привърженици с убеждението, че хората , които могат да се възползват от това учение сами ще намерят „пътя към дом си“ когато моментът е подходящ.

Колко хора осъзнават , че Хелоуин се празнува на 31 октомври и е един от годишните цикли от ритуали които оформят годината на Уика. Има 8 основни ритуали които са основни за келтската традиция. Всеки сезон има специфично значение и символична стойност и през него има различни други празненства които оформят Колелото на времето, което е в непрекъснато движение.

В Mексико  времето между между 31 Октомври и 2 Ноември е познато като –Деня на Мъртвите и един от най-популярните годишни празненства там.

Хелоуин като празник на Уика

Хелоуин е празник отбелязван в меинстрийм културата и е събитие което се очаква с нетърпение както от децата, така и от възрастните. За вещиците , обаче това е време за духовно съзерцание. Празника произхожда от келтската Нова година и е известен в културата на Уика като Samhain. Произнася се като „sew-in„, Samhain е взет от келтския термин за „края на лятото“ и го бележи с последната реколта  в келтския календар. За вещиците , Samhain е време в което да си спомнят и почетат обичани хора , които са преминали от „другата страна“, затова се асоциира със смъртта.

Според келтската фолклорна традиция , това е времето, когато завесата между световете става по -фина и прозрачна  и  както духове, така и феи са в състояние да посетят земята свободно. Тиквите по традиция са издълбани за да заблудят или изплашат пакостливи или зле настроени духове. За да се защитят от тях хората им предлагали също лакомства. Тиквите символизират още тъмнината на зимата , като светлината продължава да е ‘жива’ в семената и лукувиците спящи под земята -те са все още пълни със живот и излъчват нежна светлина като горящите свещите в тиквите.

Вещиците избират това време на годината в чест на своите предци и извършване на ритуали за защита и подобряване на психическите прозрения. Ритуалите и магиите направени по това време имат специфична сила и резонанс. Samhain е считан като щастливо време за предсказания  и по това време на годината сънищата  стават по- живи и  ясни.  Този сезон също дава възможност  да изследвате и развиете психически си способности  и е  време в което да осъзнаете собствената си смъртност. Тайнствените сили  които са около нас ни напомнят за мистериите на живота и смъртта и нашата връзка  с всяко живо същество.  Това е време  и да поставим под въпрос вярванията си.

Тези които празнуват Хелоуин , вярват в неговата традиция и ритуали и дори тези които не вярват във вещици и свръхестественото, изглежда имат желание  да знаят дали  има истина в суеверията. Просто е типично за хората  да мислят в стил „Какво ако …“. Постигайки синхрон с ритъма на връзката ни със Земята , докато пътуваме из Слънчевата система  , това е брилянтен начин да развием собствените си магически способности. Ако работите със Слънчевия цикъл  и забелязвате фазите на Луната и на планетите , вие вече сте на правия път да станете  едно от „мъдрите“ и посветени същества  използващи силите  които се намират около нас.

Как да отпразнувате Хелоуин

Ако не сте последовател или търсите по прост начин да отпразнувате този празник , можете да използвате настроението и характеристиките на това време от годината за да се вдъхновите. Добра идея е да направите олтар  на които да сложите снимки, наследствени вещи или стари предмети  като символи на привързаност към изгубените близки и израз на почит към тях. Кореспондиращите символи може да са черен или оранжев цвят както и свещи в подходящи цветове. Използвайте лавандула  или пачули масла, кедрова есенция, сезонни цветя, ябълки, ядки или градински чай са също подходящи кореспонденти за Samhain.

Ето няколко идеи които не изискват специални ритуали или подготовки и представляват много истински реални неща, които Уика правят на този ден . Всеки един от тях , може да ви помогне да „схванете смисъла“ на празника, дори ако това ви е първия такъв като Уика.

 1. Почетете мъртвите през годината, Изберете хора които познавате и които за починали през изминалата година и дори такива които преди това и запалете ароматни пръчици  за всеки от тях. Кажете техните имена и запалете пръчиците като казвате: „Нека сте преминали свободно от този свят в следващия и намерите щастие“.  След това сложете пръчицата в саксия с пръст. Този ритуал трябва да бъде извършен навън от дома ви. Също можете да запалите свещи  с техните имена , но като цяло идеята е да има оброчна жертва или нещо с малка стойност  което да консумирате в тяхна чест, така, че  не използвайте свещите за  друга цел.
 2. Направете списък с неща , които сте направили грешно през годината и начини как да бъдат поправени.  Тези неща , които можете да поправите , просто ги поправете, а тези които не можете , потърсете начин да ги подобрите или все пак да ги направите правилно. Може би трябва да кажете на някого , че съжалявате?
 3. Съставете списък с хора, които са ви повлияли или в живота ви или през изминалата година и с какво са ви повлияли. Какви хора трябва да привлечете в живота си /хора с които трябва да се сближите/ и хора които ви вредят /хора с които трябва да намалите контакта си/ . Как можете да подобрите вашите влияние през следващата година?
 4. Поставете си 3 цели за следващите 12 месеца- 1 трудна цел, 1 – не толкова трудна цел и 1 откровено лесна цел. Разпределете всяка цел на три части- това което ще направите веднага за да ги задвижите, кога ще бъдете на половината от пътя до тях и какво искате да бъдете точно преди да сте приключили. Преразгледайте целите, които сте направили през миналата година, ако има такива.
 5. Нека мъртвите  да могат да влязат във вашия дом безпрепятствено. Отворете входната врата и ако имате задна врата в имота си едновременно / Добре да заключите животните си в някоя стая/. Кажете: „Нека тези, които се нуждаят да преминат това пространство , да преминат свободно„. След няколко минути затворете вратите.
 6. Откажете се от нещо , което не е добро за вас. Напишете го на листче хартия и го изгорете, заровете или скъсайте листчето.
 7. Облечете костюм и се помотайте около дома си като се превъплатите в силата на доброто в нощта, която може да бъде използвана от някои субекти за вандализъм и лоши прояви.
 8. Обадете се на роднина с когото не сте говорили от дълго време и кажете: Здравей!. Роднините стават предшественици  по-бързо, отколкото можете да си представите.
 9. Посетете мястото където почиват обичани от вас хора и им кажете , това което имате да им казвате за да се придвижите напред в живота си.
 10. Посветете се на бъдещето си, и бъдещето на хората на планетата. Направете планове, поставете си цели и предприемете стъпки за осъществяването им.
И още няколко идеи……

Тъй като земята сякаш потъва в зимен сън, за да съхрани енергията си до пролетта, може да решите да прекарате вечерта  в преглед на това което се е случило в предходните 6 месеца. Слънцето напуска живота ни и е добре да се вгледаме в сянката на своя ум и сърце за да отразят това което трябва да се направи  за да променим ситуациите около себе си. Samhain е добро време да се изчистите психически.

Чудесно време е също за ритуала наречен scrying. С този метод на гадаене се използва огледало или отразяваща повърхност, но трябва да имате известна практика за да извършите ритуала, които може да ви свърже с духовния свят. Ако правите заклинания на този ден трябва да се фокусирате върху прогонването на магии. Тишината на земята през зимата е времето за възстановяване  и отърваване от негативност в живота ни и трябва да концентрирате енергиите си върху това.

Старо вярване е , че ако обелите ябълка на този ден и запазите кората цяла , ако я хвърлите през рамото си  ще откриете инициалите на бъдещата си любов. Друг подобен ритуал е ако застанете пред огледало със свещ в ръка и изядете ябълка пред него докато сресвате косата си, вашата бъдеща любов може да се види в огледалото.

И да не забравяме най-важното:) -Рецептa за Хелоуин

SAMHAIN – THARFCAKE SPELL

Да предскажете бъдещето си за идващата година

Предназначение: Да получите прозрение в бъдещето за следващия слънчев цикъл

Произход: Има много рецепти за кекс, всички асоциирани с това време на годината и включващи пшеницата като основна съставка. Кекса направен за Samhian често има специалното качество да предсказва бъдещето на тези, които го консумират. Това може би е свързано с стара традиция в която плоско изпечен кекс с добавено на места  тъмно какао може да предскаже смъртта през следващата година на някого, имал нещастието да изтегли съдбовното парче с ‘тъмната’ сянка в него. Предназначението на Tarf кекса е много по-благоприятно и има за цел да предскаже каква ще бъде съдбата ви през следващите 12 месеца. Методологията приложена тук е подобна на гадаенето с чаени листа, което включва интерпретиране на фигурките от оставената или изядена субстанция. Тук, трохите от Tarf кекса се хвърлят в малка паничка, която се обръща наопаки и формацията която образуват трохите се разчита съгласно дадените тук указания.  Tarf /на стар англ. означава -оживен или еднообразен/ кекса се консумира по това време на годината още преди  времето на Англо-Саксонските и Викингските времена.

Ще имате нужда от:

 • една черна свещ -15-20 см.
 • запалка или кибрит
 • масло, брашно 115 г. за всяко
 • захар -50 гр.
 • 1 ч.л. бахар
 • нарязана ябълка-50 гр.
 • по една чинийка за всеки
 • малка купичка

Време: Това заклинание се прави на празника Samhian или Хелоуин

 1. Смесете всички съставки и добавете ябълката последна, сложете ги във формичка за кекс и го изпечете на 180 гр.
 2. Като част от вашето Samhian празненство се подгответе с добре подбран кръг от ваши приятели с които да работите както следва:
 3. Запалете черната свещ, казвайки:
 • Приветствам този кекс
 • Приветствам този които го опече
 • Приветствам идващата година

4. Разпределете по едно парче за всеки. Изяжте половината а другата половина натрошете в друга купичка.

5. Разбъркайте трохите в купичката като я захлупите и след това ги изсипете обратно в чинийката, след което може да разчетете предсказанията:

Ако трохите са:

 • Основно по ръба:  ще работите за хляба си
 • Основно в центъра: необходимото ще идва лесно
 • От ляво: заминаващо си богатство
 • От дясно: идващо богатство
 • Отгоре: ще триумфирате над трудностите
 • Отдолу: пазете здравето си
 • Спирала, крива или кръгове: каквото се дължи ще бъде изплатено
 • Прави линии или ъгли: постоянни доходи
 • Конска подкова: пътешествие ще донесе успех
 • Животински форми: пазете дома си

6. Поставете трохите навън за птичките след като привършите

 

Коментари (1)

Оставете коментар